Csongrád az Alföld szívében, a Tisza partján, a Tisza és a Hármas-Kőrös találkozásánál fekszik.

A kezdetek

Amikor 896-ban Árpád fejedelem – a monda szerint – Alpárnál döntő győzelmet aratott a területet birtokló Zalán bolgár-szláv fejedelem seregein, a magyarok elfoglalták a mai Csongrád helyén talált földvárat. Árpád a vidéket Ondnak és törzsének adta szálláshelyül.  Csongrád nevét valószínűleg arról a földvárról kapta, amelyet Ond fia, Ete építtetett újjá és amelyet az újjáépítésben részt vevő szlávok nyelvén Csernigrádnak (fekete vár) neveztek el. Az egykori vár romjainak, az idők során – a történelem eseményei folyományaként – valószínűleg teljesen nyoma veszett. A fennmaradt emlékek alapján az egykori vár a mai belső (vagy bel-)város területén állt.

Kis földrajz

Csongrádot – adottságai miatt – a vizek városának is nevezik. Nevét a Tiszán és a Kőrösökön kívül a mintegy 7500 méter hosszan elterülő holtágnak köszönheti, mely a várost délről határolja. Délnyugati részén kiterjedt tanyavilágot fedezhetünk fel. A folyamatosan újuló és fejlődő város számos értéket őrzött meg az évszázadok során. Ilyen Csongrád ősi magja, az úgynevezett Belsőváros (a köznyelvben csak „Belváros”), amely skanzen jellegét a két-háromszáz éves, nádtetős parasztházakon keresztül megőrizte.

Programok

A nyugodt kisvárosi hangulatot színezi Csongrád pezsgő kulturális élete, egész évben számos programlehetőség várja a városban élőket és az idelátogatókat egyaránt.

Kőrös-torok

A “Kőrös-torok” minden évszakban csodálatos látványt nyújt. Nyáron, kedvező vízállásnál az országban egyedülálló homokfövenyes part kölcsönöz tengerparti hangulatot az üdülőterületnek.

Folyóval szemben, de szárazföldön állni nem mindennapi látvány. A Kőrös-torokban hosszan ellátni a Kőrös “célegyenesében”. Ladikkal, esetleg kajakkal vagy kenuval a strandról indulva, Ön és családja vagy barátai kellemes evezőtúrát tehetnek a Kőrös vadregényes vizén, vagy akár a Tiszán felfelé” a ponton-híd irányában.

A Kőrös-toroknál található az Alföld legnagyobb, természetes homokfövenyes szabad strandja. A hosszan elnyúló homokpart nyáron kedvelt hely a strandolni vágyók számára. A Kőrös-torok a vendégháztól kis sétával könnyedén megközelíthető.

A Kőrös-torok ad otthont Dél-Alföld egyik legnagyobb nyári eseményének, a Kőrös-toroki Napok eseménysorozatának.

Városkörnyék

Csongrád közelében is számos érdekesség található. Fedezze fel Csongrád környékét akár autóval, akár kerékpárral.

Autóval Csongrád körül

Szentes – 12 km
Csongrád közvetlen közelében helyezkedik el Szentes, amelyet az EuroVelo bicikli úton kerékpárral is könnyedén megközelíthet. E városban megtekintheti az Ecseri templom maradványait.

Tiszaalpár – 20 km
Tiszaalpár földrajzi és néprajzi tájak találkozásánál, történelmi vármegyék hajdani határvonala mentén, a Tisza egyik jobb oldali holt-ága partján fekszik. Földje az emberi megtelepedés több ezer éves nyomait őrzi. A Tisza közelsége páratlan természeti értéket alakított ki erre, az Alföldön is ritka látványban részesül, aki erre látogat; különböző színekben pompázó vízi virágokra, a vízpartot övező galériaerdők különleges fafajtáira, valamint a változatos madárvilágra gyönyörű kilátás nyílik a Jótanács Anyja római katolikus templom melletti magaslatról. E kilátás mellett közvetlenül találjuk az egyedülálló módon rekonstruált Árpád-kori falut, de e belépővel együtt megtekinthető még két másik kiállítás is.

Ópusztaszer – 30 km
E név hallatán elsőre legtöbbször a Feszty-körkép jut eszünkbe, pedig az annak otthont adó Nemzeti Történeti Emlékpark számos egyéb kincset őriz. Ilyen az egy, ma is létező csongrádi parasztház másolatát is bemutató skanzen, amely a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény része, vagy a Nomád Park, ahol lovas bemutatókon vehet részt.

Gyalog a vendégház körül

A vendégház közvetlen környezetében számos érdekességet fedezhetnek fel kedves vendégeink. Az Öregvár és Gyökér utca sarkán található a Múzeumház, ahol két épületben, két kor lakáskultúráját idéző festett bútorral berendezett szobát és szabadkéményes konyhát, az utcai “nagyházban” a harmincas évek berendezését, bútorait tekinthetik meg kedves vendégeink. A kiállítás a nyári időszakban van nyitva. Szintén a közelben található a Kézműves alkotóház, amely a helyi és Dél-alföldi kézműves mesterek munkáit mutatja be. A gyűjteményben találhatók mézeskalácsok, festett tojások, kések, szőttesek, csipkék, hímzések, csuhéból készített tárgyak, fafaragások, asztalos munkák, kerámiák. A nyár folyamán, vendégeink többször is láthatnak alkotói munkafolyamatot, sőt akár aktívan részt is vehetnek benne. Szintén nagyon rövid sétával lejuthatunk a Kőrös-torokra.

Kerékpárral Csongrád környékén

 Az EuroVelo kiterjedt kerékpárút hálózata számos lehetőséget ad a kerékpár szerelmeseinek. A gáton eltekerhetünk Szentesen át akár Mártélyig. A csongrádi közúti hídtól a Tisza jobb partján kelet felé haladva elérjük az ártéren fekvő Labodár természetvédelmi területet, esetleg néhány kilométerrel tovább a Vidre-torokhoz is eljuthatunk. A pontonhídtól a Tisza töltésén nyugat felé haladva megközelíthetők a középkori Ellés monostor maradványai is. Valamint a bevállalósabb kerékpárosok elkarikázhatnak akár Ópusztaszerre is.

Vízitúra a Tiszán, vagy a Kőrösön

Nyáron béreljen csónakot vagy hajót és fedezze fel a folyókat. Evezzen az árral szemben a Kőrösön, vagy folydogáljon kényelmesen az  Öregszőlőtől vissza a Kőrös-torokig. Motorcsónakkal megtekintheti a közeli üdülőterületeket is.

Share This